torsdag 28 november 2013

Otrevliga djur

27/11 2013

Jag delar tydligen säng med någon typ av otrevliga djur, för igår upptäckte jag att jag fått en massa röda utslag på armarna…! Usch och fy! Dom kliar och är stora som bromsbett. Har tvättat alla lakan och täcket också, men madrassen är svår att göra något åt. Blir det inte bättre överväger jag att köpa en ny madrass!!!

På kontoret var det hyfsat lugnt idag. Väntrummet var inte överfullt, som de andra dagarna, utan folk kom och gick i en stilla ström under dagen. Normalt kommer kanske ca bortåt 40 personer om dagen av olika skäl. Några är nyanlända och några behöver hjälp med att förnya asylansökan. En del kommer av andra skäl, som diskriminering, slutligt avslag på asylansökan, skydd eller förföljelse. Jag hjälpte Tendai att fylla i formulären som alla måste göra när de kommer, formalia helt enkelt. Sedan slussas de vidare till den person som bäst kan hjälpa dem beroende på varför de har kommit.

Jag reflekterar över många saker som vi tar för givet hemma. Deras computers är enkla och lite gammalmodiga, ibland trasiga. De har en kopieringsmaskin som ger väldigt dåliga kopior. Det mesta skrivs mödosamt för hand på dessa dåliga papperskopior av olika formulär och allt går väldigt långsamt. Alla papper som skrivs varje dag ”arkiveras” sedan i stora, gula slitna papperspärmar. Hur någon kan hitta ett enda av de papper man eventuellt skulle vilja ha är för mig en gåta…! Det skrivs ju ibland hundra papper varje dag! Men man tar sig i alla fall tid att prata om ditt och datt också emellanåt och diskuterar gärna högljutt privata issues i väntrummet. Att konfrontera en klient offentligt i med något som inte stämmer i hans historia kan också förekomma, liksom att man ”bjuder in” de andra klienterna i samtalet för att höra vad de eventuellt tycker i frågan. Jag känner mig verkligen som om jag är på Damernas detektivbyrås kontor i Gabarone ibland!


Middagen åt jag ihop med en svensk kvinna, som bor i Kapstaden sedan drygt ett år. Roligt att träffa en jämnårig person! Även om alla de yngre verkligen är jättegulliga och jättetrevliga är det otroligt betydelsefullt att också ibland få träffa andra med lite mer samma referensramar som man själv har!

2 kommentarer:

  1. Men fy för äckliga sängdjur... Kanske vägglöss?? ��

    SvaraRadera
  2. Bed bugs! hoppas din nya säng är bättre! men de är väääldigt vanliga här tyvärr.

    SvaraRadera