tisdag 3 december 2013

SALO

Mulet ute. Dom som varit här ett tag säger att i Cape Town kan man få uppleva fyra årstider på en och samma dag. Vädret kan växla ganska fort alltså. Fast om man är van vid svenskt klimat tycker man att detta är ”just a piece of cake” faktiskt!

På kontoret dök det upp en ny tjej idag, en ung, trevlig fransyska som varit här sedan i augusti. Hon kommer från Korsica och har studerat juridik och gör nu någon sorts slutlig praktik/studie i Sydafrika. Att jag inte träffat henne tidigare beror på att hon varit ledig en kort tid. Hon gör ungefär samma sak som jag gör på kontoret, dvs hjälper till med olika saker beroende på vad som behövs.
Började dagen med en intervju av en kvinna från Zimbabwe och fortsatte sedan med att fylla på listan med namn från igår.

På eftermiddagen åkte vi nästan allihop in till stan med bussen för att vara med på ett seminarium om Madagaskar, anordnat av en organisation som heter SALO (South African Liaison Office). 


Det är en organisation som arbetar med och medverkar till att försöka skapa fred och säkerhet för civila samhällen, genom att främja och underlätta dialog och samsyn mellan nationella, regionala och internationella aktörer. Fokus är länder i södra afrika, särskilt Zimbabwe och Swaziland men även numer också t.ex. på Afrikas Horn, the Great Lakes Region (dvs Burundi, Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda och the Democratic Republic of Congo).

Olof Palme International Center, SIDA och Svenska ambassaden stöder organisationen och den svenske fd ambassadören Sten Rylander är en av styrelsemedlemmarna.

Och idag handlade det om situationen på Madagaskar. Väldigt intressant att få höra mer om ett land jag inte visste nästan någonting alls om innan. Kunniga personer berättade och sedan var det frågestund.
Efteråt bjöds vi på en överraskande och dignande buffé, vilket gjorde att jag definitivt inte behöver äta någon mer mat idag!


Dagens reflektion handlar om hängivenhet! Vad många otroligt kloka, professionella och hängivna människor som arbetar för det goda det finns! Jag möter dem överallt där jag vandrar fram och det ger mig hopp och tröst i en värld som på många sätt ändå har blivit rätt trasig..!

2 kommentarer:

  1. Återigen intressanta reflektioner. Vad jag avundas dig som har självdisciplinen att ta dig tid att smälta dagarnas innehåll; å´desssutom formulera tankarna......

    SvaraRadera
  2. Det är intressant att lära sig mer om den komplexitet som finns på den afrikanska kontinenten. Själv var jag häromdagen på en föreläsning med en somalisk man som kom till sverige som ensamkommande flyktingbarn i början av 90-talet och nu är utbildad psykolog i sverige. Det var intressant att lyssna på honom om vad flyktingarna upplever när de kommer hit. Vi i Sverige behöver lära oss mycket om olika människors situation. Han berättade bl a om familjer i Somalia där det vanliga är att kvinnan och mannen i ett gift par inte umgås med varandra mer än ca 20% av sin tid. De umgås inte med andra tillsammans utan lever ganska åtskilda. När de kommer till sverige sätts de tillsammans i en liten lägenhet och förväntas leva som vi gör, dvs göra saker tillsammans. Inte konstigt att många mår dåligt! Kram på dig ,

    SvaraRadera