torsdag 12 december 2013

Human Rights

10/12 2013
En internationell konferens för Human Rights pågår just nu i Kapstaden. Med anledning av den var det idag en stor demonstration och protester mot att regeringen inte gör tillräckligt för att arbeta för allas lika rättigheter till liv och hälsa. Det var massor med folk där och några av oss på Passop åkte dit för att stödja dem.

Jag kom dit precis när demonstrationerna började utanför kongresshallen och kunde följa allt från nära håll. Det är fantastiskt att vara nära alla dessa människor som verkligen har något att kämpa mot på riktigt: ett samhälle med stor komplexitet, enorm arbetslöshet, mycket främlingsfientlighet och segregering (trots att det gått 20 år sedan apartheid avskaffades), ett fortfarande väldigt ojämnlikt samhälle när det gäller genusfrågor, mycket fördomar vad gäller LGBTI (Lesbian/Gay/Bisexual/Transgender/Intersexual) och en mycket ojämnlik tillgång till utbildning och bra sjukvård för alla! Fortfarande saknas mediciner för HIV-positiva eller finns bara för dem med tillräckligt med pengar. Samhället är korrupt och det finns inre spänningar och konflikter i de två största partierna ANC och Demokratisk Alliance.

Trots det tunga liv många kvinnor lever: som ensamförsörjande till flera barn, många HIV-smittade, många kanske dessutom är invandrare och har en näst intill omöjlig livssituation – så ser man ändå oftast alla dessa människor le, skratta, skoja, dansa och sjunga tillsammans! Jag kan känna en otroligt stark energi strömma ut ifrån dem när de samlas för att göra något tillsammans – vare sig det handlar om att protestera mot orättvisor eller hylla Nelson Mandela vid hans bortgång. Samma oerhörda livsglädje och samma levande kraft!! Man kan inte undgå att bli berörd och ryckas med…! Man kan inte låta bli att känna kärlek…för det är vad man möts av var man än är..!


Man kan inte låta bli att buga för dem!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar