måndag 25 november 2013

Passop

25/11 2013
Jag visste inte hur mitt i prick jag träffade med min sista mening igår: …en ny dag med nya möjligheter…
Idag har jag varit första dagen på mitt volontärprojekt, PASSOP.
Passops kontor ligger på Church Street i stadsdelen Wynberg en bit söderut från mig. Kontoret är oansenligt och man får gå en trappa upp direkt när man kommit innanför grinden (alla dörrar och ingångar överallt har säkerhetsgrindar!). Direkt ovanför trappan finns en reception där alla besökande måste anmäla sig. 
Innanför receptionen finns dels ett huvudkontor, där två personer sitter, Braam, the director och Anthony, Community Outreach officer.
Det finns också ett ”waitingroom” för klienterna, som är papperslösa, immigranter, flyktingar eller asyksökande. Där sitter Nonki, Office Manager.
Om man går ytterligare en trappa upp finns ett stort rum där det sitter två personer till: Percy och Koko. Det finns ett bord mitt i rummet och två soffor med soffbord. Känner mig som förflyttad till 70-talet vad gäller standard och möbler. Allt är enkelt och ganska slitet. Men på något vis känner jag mig väldigt hemma, för jag känner igen mig! Så här såg det ut i de kretsar jag rörde mig i på 70-talet: Sprängkullen i Göteborg, Chile-komittén, ”Nej till kärnkraft”-rörelsen, Miljörörelsen…!  Samma enkelhet, samma politiska vakenhet, idealism och passion för det man jobbar för!!

Tillbringade dagen tillsammans med Percy, som visade sig vara en jättegullig, klok, varm ung kvinna (25 år) med en fasansfull historia. Hon kommer från Zimbabwe, men flyttade hit för två år sedan för att arbeta och skapa sig en framtid. Vi hade lätt för att hitta varandra och jag tyckte direkt väldigt mycket om henne!

Percy har halva ansiktet täckt av ärr och min första tanke när jag såg det var: syra-attack! Och det visade sig vara rätt gissat. Efter bara några månader i Cape Town hade två okända män trängt sig in i samma taxi som hon och attackerat henne med syra i ansiktet! Hon fick hjälp av läkare på sjukhuset att återskapa ansiktet med hjälp av plastikoperationer och en lång rehabiliteringstid. Normalt sett skulle hon inte ha haft råd att betala kostnaderna för detta, men nyheten om attacken spreds i media och i TV och folk samlade in pengar till hennes sjukhusomkostnader. Hon kände inte förövarna, ingen har blivit dömd och nu är fallet nedlagt. Men hon misstänker starkt att hennes f.d. pojkvän från Zimbabwe ligger bakom dådet. Han var våldsam och oberäknelig och förföljde henne efter att hon gjort slut med honom. Men hon har inga bevis! De båda förövarna blev identifierade och ställda inför domstol och Percy tvingades stå öga mot öga med dem, peka ut dem och vittna mot dem. Trots det fälldes ingen av dem!!

Shame on you, South Africa!!


Det måste vara fruktansvärt svårt att acceptera att man plötsligt är en annan person med ett annat utséende än tidigare för vem som helst, men kanske särskilt för en så ung kvinna som ännu inte har bildat familj och hittat en partner. Man blir trots allt fortfarande nästan överallt värderad och bedömd utifrån sitt utséende, åtminstone till en början. Men trots sitt öde – så är Percy en otroligt härlig ung kvinna, som utstrålar mycket värme och kärlek! Efter en stund tillsammans med henne såg jag inte hennes ärr längre – bara människan - och hon var så vacker!

Wynberg är en förort med ganska mycket folk och små butiker, caféer och ett litet köpcentrum. Skulle tro att området är ett f.d. s.k. ”färgat” område. Dvs under apartheid-tiden flyttades de färgade ut till områden som detta, någon mil utanför själva stadskärnan. De svarta flyttade ännu längre ut till de ”town-ships” som finns fortfarande.

Åkte tåget tillbaka för första gången. Det kostar 25 rand enkel väg mellan Wynberg och Rosebank, men om man köper ett vecko-kort kostar det 42 rand! Man kan också välja att köpa 1:a klassbiljett om man vill åka lite ”luftigare” och vara säker på att få sittplats. Det tog ca 10 minuter att åka de 7 stationerna, medan minibussen tar ca en halvtimme samma sträcka. Så det får bli tåget för min del. Nu har jag lärt mig det också, så i morgon åker jag själv. Skall vara på kontoret kl 10.00.

 ”En ny dag med nya möjligheter” fick ett ansikte för mig idag: Percy:s. Hon har verkligen sett till att vända sitt liv och trots svårigheterna hon gått igenom har hon förstått att det bästa hon kan göra för sig själv är att se framåt, inte vara rädd och att se möjligheterna!8 kommentarer:

 1. Va!? 25 rand enkel resa??? Det låter märkligt mycket.... kostar 9 rand rosebank -centrum.. 1 klass..

  Fint att du trivdes iaf och det ska bli spännande att följa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske såg jag fel.... fråga Berber...!

   Radera
 2. Fantastiskt! Kul att få följa ditt liv där nere!

  SvaraRadera
 3. Vilka möten du får vara med om! Vill höra mera! Kram

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Lägger bilderna på facebook..jag hittar inte hur jag ska göra här på bloggen!

   Radera
 5. Det ör en ikon uppe till höger ovanför rutan du skriver i som betyder lägg till bilder!

  SvaraRadera
 6. Kollade nu. jag har med blogspot. Det är en ruta bredvid "länk" som betyder lägg till bild. Brediv alla andra redigeringsknappar så som ändra textstorlek osv.. Håller du pilen över den står det till och med "infoga bild".

  SvaraRadera